Voordelen en nadelen van een verhoogde vloer voor uw beursstand
Op beurzen heeft u als het gaat om uw beursstand de keuze om uw vloerbedekking of tapijt rechtstreeks op de beursvloer te leggen, of op een z.g. “verhoogde vloer”. Een verhoogde vloer biedt voordelen, maar natuurlijk ook nadelen.
Wat is een verhoogde vloer precies?
Bij een verhoogde vloer legt de standbouwer eerst een geraamte van hout of aluminium op uw beursstand. Veel standbouwers zullen kiezen voor een z.g. systeemvloer van aluminium die sneller te leggen is, maar ook houten systeemvloeren komen nog steeds voor. In het geraamte van de vloer worden vervolgens platen of panelen (hout/kunststof) gelegd waarna de verhoogde vloer in principe klaar is. Daarna worden op deze verhoogde vloer de tapijttegels, de vloerbedekking of het parket gelegd.
Voordelen van een verhoogde vloer
Altijd een strakke vloer
Het voordeel van een verhoogde vloer is dat u altijd een strakke en rechte vloer heeft, ongeacht de ondergrond. Alhoewel je zou verwachten dat een beurshal altijd strakke vloeren heeft, is dat niet het geval. Berucht in deze is de Jaarbeurs in Utrecht waar in sommige hallen de vloer bestaat uit ordinaire stoeptegels die dus nooit recht zijn. Met een verhoogde vloer kun je dit probleem ondervangen. Wilt u parket of laminaat op de vloer van uw beursstand dan zult u altijd een verhoogde vloer moeten (laten) leggen.
Netjes wegwerken bekabeling
U kunt bekabeling netjes onder de vloer wegwerken. Dat is één van de belangrijkste voordelen van een verhoogde vloer. Want onder deze verhoogde vloer (de hoogte hiervan kan variëren) heeft u voldoende ruimte om kabels, stekkerdozen en zelfs waterleidingen weg te werken. Dit is vooral belangrijk als u aan de voorzijde van uw beursstand objecten (display’s, monitorstands, touch-tafels, machines etc.) heeft opgesteld die stroom nodig hebben. Heeft u geen verhoogde vloer dan zult u de snoeren over de vloerbedekking of het tapijt moeten leggen en maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat bezoekers op uw stand er over kunnen struikelen. In veel gevallen zult u dan de stroomdraden moeten afplakken met (duck)tape. Niet het meest elegant, maar veel meer zit er in dat geval niet op. Een verhoogde vloer maakt in dat geval uw beursstand dus netter en mooier.
Meer uitstraling van uw beursstand
Zoals in de hierboven genoemde punten al genoemd zorgt een verhoogde vloer voor meer uitstraling door het ontbreken van ontsierende kabels over het tapijt of vloerbedekking die schots-en-scheef ligt. Maar ook het feit dat de vloer hoger ligt als de gangpaden en de beursstands die eromheen staan maakt dat een verhoogde vloer zorgt voor extra uitstraling. Bovendien kunnen in sommige verhoogde vloeren in bepaalde delen ervan leuke items verwerkt worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan producten die in de vloer worden geplaatst waarbij de vloer i.p.v. met vloerbedekking wordt afgewerkt met plexi panelen. Hierdoor krijgt de vloer een soort van vitrinefunctie. Maar ook met in de vloer geïntegreerde lichteffecten of multimedia kunt u het design en de communicatie van de beursstand “boosten”.
Betere afbakening van uw beursstand
De verhoogde vloer zorgt voor een betere afbakening van uw beursstand. Dit kan soms gewenst zijn, vooral als de kleur van de standvloerbedekking lijkt op de kleur van de vloerbedekking die in de gangpaden ligt. Vooral bij eilandstands of grote kopstands kan de verhoogde vloer zo zorgen voor een duidelijke afbakening.
Nadelen van een verhoogde vloer.
Er kleven natuurlijk ook een paar nadelen aan een verhoogde vloer.
Een verhoogde vloer vormt onbewust een drempel
Een nadeel van een verhoogde vloer is dat deze onbewust een drempel vormt om uw stand “binnen te gaan”. Dit is vooral het geval bij hoge vloeren (de hoogte van verhoogde vloeren kunnen variëren tot maximaal 10 cm). Daarbij moet uw bezoeker als het ware echt “uw winkel binnen stappen” en niet alle bezoekers ervaren dit als even prettig.
Heeft u een erg grote (eiland)stand, vergeet dan ook niet om op een aangewezen plek in deze verhoogde vloer een schuine kant te laten maken zodat eventuele bezoekers in een rolstoel ook op uw beursstand kunnen komen.
Wat kost een verhoogde vloer?
Een van de nadelen is natuurlijk dat een verhoogde vloer extra geld kost. De vloer moet immers speciaal worden gelegd. Hoewel de prijzen afhankelijk zijn van wat er op de verhoogde vloer gelegd moet worden (tapijttegels, vloerbedekking, laminaat etc.) beginnen de prijzen voor een verhoogde vloer al gauw bij zo’n 30 euro per meter (incl. leggen en tapijttegels). Als er i.p.v. tapijt bijvoorbeeld laminaat gelegd moet worden zult u echter al gauw 2 tot 3x zoveel moeten neerleggen. U doet er dan ook verstandig aan altijd vooraf één of meerdere offertes op te vragen.
Bij wie kunt u terecht voor een verhoogde vloer?
Als u al een standbouwer heeft die uw beursstand gaat bouwen dan is het het meest logisch als deze ook meteen de verhoogde vloer voor u legt of regelt. Bouwt u uw beursstand met bijvoorbeeld uw eigen modulaire stand, dan is het raadzaam bij de beursorganisatie te vragen welke standbouwer de standaard standbouw verzorgt en bij deze standbouwer een offerte op te vragen. Omdat deze standbouwer al op de beurs aanwezig is kan deze een scherpe offerte voor u maken. Waarbij het nooit kwaad kan ook eens ter vergelijking bij een externe standbouwer een offerte op te vragen.