Beursstands zijn er in alle soorten en maten. Van een paar eenvoudige witte wanden tot de meest luxueuze paviljoens met verschillende verdiepingen.
Wat zijn de verschillen tussen diverse beursstands? En hoe kies je het beste model voor je doelen, wensen en budget?
Wat de beste keuze is, hangt onder andere af van het soort beurs, de beschikbare ruimte en natuurlijk het beschikbare budget.
Ga je een beursstand kopen of huren? En wil je je meer weten over de vele mogelijkheden? Praat dan eens met Expo Beursstand. Als standbouwer met 40+ jaar denken we graag met je mee.
Op deze pagina zetten we de verschillende standtypes en -indelingen voor je op een rij. Zodat jij een goed beeld krijgt van de vele mogelijkheden en inspiratie opdoet voor de perfecte stand.
De verschillende standtypes en stand indelingen
Kopstand
De kopstand is slechts aan één zijde afgesloten met een wand, en aan drie zijden open. Je hebt dan bezoekers van 3 gangpaden. Een nadeel kan zijn dat de hoeveelheid wandruimte beperkt is. Vaak is de oppervlakte variabel, zodat je in vergelijking met een eilandstand niet altijd (heel) veel vierkante meters hoeft af te nemen.
Voordelen van een kopstand:
- De open structuur van een kopstand zorgt voor een uitnodigende sfeer. Dit nodigt bezoekers uit de stand te betreden.
- Door de open indeling is de stand goed zichtbaar vanaf meerdere gangpaden. Zo bereik je meer potentiële klanten.
- De vrije ruimte in de stand kun je op verschillende manieren indelen . Dit geeft veel flexibiliteit.
Nadelen van een kopstand:
- Doordat de stand aan drie zijden open is, heb je minder ruimte voor presentatiematerialen.
- Bezoekers kunnen vanuit verschillende hoeken in de stand kijken. Dit biedt minder privacy voor gevoelige gesprekken.
- De open structuur van de stand vereist een doordachte indeling en belichting om een optimale zichtbaarheid en sfeer te creëren.
Is een kopstand de juiste keuze voor jouw beursdeelname?
Dat hangt echt af van je wensen en beursdoelstellingen. Overweeg de voordelen en nadelen van een kopstand en weeg ze af tegen je budget, doelgroep en aanbod.
RIJSTAND OF TUSSENSTAND
De meest voorkomende stand is een stand in een rij, ofwel de rijstand. De stand is aan drie zijden afgesloten met wanden en is alleen aan het gangpad open. Dit type stand wordt ook wel gangstand, wandstand of tussenstand genoemd.
De rijstand is de 'standaard' stand die veel beursorganisatoren ter beschikking stellen aan exposanten. Je kunt de stand zelf aankleden met rollup banners en andere accessoires zoals een losse beurswand, vloerbedekking en een zitje. Zeker als je incidenteel aan een beurs is, is dit een goedkope en effectieve oplossing.
Voordelen van een rijstand of tussenstand:
- Rijstands bouw je eenvoudig op en af. Daardoor zijn ze ideaal voor exposanten met weinig ervaring.
- Rijstands zijn doorgaans de goedkoopste optie. Dit maakt het een goede keuze als je weinig budget hebt.
- De vrije ruimte in de stand kun je op verschillende manieren indelen. Zo creëer je de perfecte lay-out voor je wensen en doelen.
Nadelen van een rijstand:
- Rijstands zijn minder zichtbaar dan andere stand, doordat ze zich in een rij bevinden.
- Door de gesloten structuur is de stand mogelijk minder toegankelijk.
- Om de aandacht van bezoekers te trekken, moet je extra tijd, geld en aandacht steken in de aankleding en uitstraling van de stand.
Is een rijstand de juiste keuze voor jouw beursdeelname?
Dat hangt af van je specifieke wensen en beursdoelstellingen. Overweeg de voordelen en nadelen van een rijstand en weeg de investering af tegen de gewenste uitstraling.
HOEKSTAND
Een type stand dat minder vaak voorkomt is de hoekstand. Deze stand is aan twee zijden afgesloten met wanden, en aan twee zijden open. Hierdoor heb je het voordeel van bezoekers van 2 elkaar kruisende gangpaden. Daarnaast springt het meer in het oog voor de bezoekers en zijn er ruimere ontwerpmogelijkheden mogelijk dan met een tussenstand.
Voordelen van een hoekstand:
- Door de ligging op de hoek is een hoekstand zichtbaar vanaf twee gangpaden. Daardoor bereik je een groter publiek en vergroot je de kans op meer omzet.
- De hoekpositie zorgt voor een meer open en uitnodigende uitstraling dan een rijstand. Dit kan leiden tot meer bezoekers.
- De hoek biedt meer ruimte voor presentatiematerialen. Zo toon je je producten of diensten op een uitgebreidere manier.
Nadelen van een hoekstand:
- Hoekstanden zijn vaak duurder dan rijstands vanwege de grotere oppervlakte en de extra benodigde materialen.
- De hoekpositie kan de indeling van de stand wat complexer maken. Goede planning is essentieel om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.
- Hoekstanden zijn vaak populair onder exposanten. Daardoor betaal je meer inschrijfgeld dan voor een rij- of kopstand.
Is een hoekstand de juiste keuze voor jouw beursdeelname?
Ben je op zoek naar een manier om op te vallen en een groter publiek te bereiken? Dan kan een hoekstand een uitstekende keuze zijn. Houd er wel rekening mee dat hoekstanden vaak duurder zijn en meer planning vereisen.
VERDIEPINGSTAND
De verdiepingsstand is een beursstand met daarop een extra verdieping Daardoor heb je een veel groter stand-oppervlak. Alle eerder genoemde standtypes kun je in principe voorzien van een extra verdieping. Informeer echter vooraf altijd naar de voorschriften die de beursorganisator hiervoor hanteert.
De verdiepingsstand oog imposant en trekt direct de aandacht. Dit verhoogt de status van de exposant en verhoogt het VIP-gevoel bij gasten die naar boven ‘mogen’. Ook kun je goede relaties en interessante prospects in de watten leggen op het VIP-dek. De bovenverdieping heeft meestal een hospitality functie, maar kan ook als presentatieruimte dienen.
Voordelen van een verdiepingsstand:
- Het is een eyecatcher die direct de aandacht van bezoekers trekt.
- De extra ruimte op de verdieping kun je gebruiken voor presentaties, productdemonstraties, VIP-lounges of andere activiteiten.
- Bezoekers op beide niveaus van de stand hebben een goed zicht op de producten of diensten die je presenteert.
- Je creëert een gevoel van exclusiviteit en prestige. Dit vergroot de beleving voor bezoekers.
Nadelen van een verdiepingsstand:
- Verdiepingsstanden zijn aanzienlijk duurder dan traditionele beursstands vanwege de extra constructie, materialen en verlichting.
- De extra verdieping vereist meer tijd en expertise om op te zetten en af te breken.
- Bezoekers met mobiliteitsproblemen kunnen mogelijk de verdieping niet betreden
- Er zijn strengere veiligheidsvoorschriften van toepassing op dit type stand. Hier moet je aan voldoen.
Is een verdiepingsstand de juiste keuze voor jouw beursdeelname?
Ben je op zoek naar een manier om op te vallen, dan kan een verdiepingsstand een uitstekende keuze zijn. Realiseer je wel dat dit type stand aanzienlijk duurder en complexer is dan reguliere stands
DOORLOOPSTAND
Een niet veel voorkomend type dat soms tegenkomt op de plaats waar je een rijstand zou kunnen verwachten, namelijk tussen twee stands in.
De doorloopstand is doorgaans wat dieper en heeft geen achterwand. De bezoeker loopt dus letterlijk door jouw stand naar het volgend gangpad. Omdat de bezoekers van twee kanten kijken, vraagt het om extra oplettendheid van de standbemanning.
Doorgaans is de wandoppervlakte van beide zijwanden beperkt, zodat je weinig bevestingsmogelijkheden hebt voor communicatiemateriaal.
Vaak worden deze stands gepositioneerd in de gang tussen twee hallen, met het risico dat de stand een doorgangspad wordt. Het is een standtype dat vraagt om een origineel standconcept.
Voordelen van een doorloopstand:
- De open structuur van de stand creëert een uitnodigende sfeer en stimuleert bezoekers om binnen te komen.
- Bezoekers kunnen de stand van twee kanten bekijken. Daardoor bereik je een groter publiek.
- De open ruimte kun je op verschillende manieren indelen. Dit zorgt voor extra flexibiliteit.
Nadelen van een doorloopstand:
- Doordat de stand aan twee kanten open is, is er minder wandruimte beschikbaar voor presentatiematerialen.
- Door de open structuur moet je meer moeite doen om bezoekers aan te spreken.
- Bezoekers kunnen vanaf 2 kanten in de stand kijken. Dit is niet ideaal voor gevoelige gesprekken.
- Deel je de stand niet goed in, dan is er een risico dat mensen hem als doorgangspad gebruiken.
Is een doorloopstand de juiste keuze voor jouw beursdeelname?
Ben je op zoek naar een manier om op te vallen, een unieke beleving te creëren en interactie met bezoekers te stimuleren? Dan kan een doorloopstand een uitstekende keuze zijn. Bedenk wel dat doorloopstands extra aandacht en creativiteit vereisen.
EILANDSTAND
Een eilandstand is aan 4 zijden open. De bezoekers kunnen dus van alle kanten jouw stand benaderen. Dit zorgt voor veel exposure. Doordat deze stand geen wanden heeft zul je moeten werken met losstaande presentatiemeubelen om de producten en documentatie te presenteren.
Met een eiland-opstelling ben je de blikvanger van de beurs. Hiermee toon je aan dat je een A-merk en/of marktleider bent. Houd er rekening mee dat je van alle kanten zichtbaar en toegankelijk bent en de grote oppervlakte niet tegen je gaat werken. Vrijstaande standplaatsen zijn uiteraard duurder dan plaatsen die grenzen aan de stands van andere exposanten.
Voordelen van een eilandstand:
- De vrijstaande positie zorgt ervoor dat de stand van alle kanten goed zichtbaar is. Daardoor bereik je een groot publiek.
- De open ruimte kun je op alle mogelijke manieren indelen.
- Je kunt de stand gebruiken voor productdemonstraties, presentaties, interactieve activiteiten, en meer.
Nadelen van een eilandstand:
- Eilandstands zijn de duurste beursstandsconcepten vanwege de grote oppervlakte, de extra benodigde materialen en de complexere opbouw.
- De open structuur vereist een doordachte indeling en slimme belichting.
- Je hebt een grotere standbemanning nodig om de interactie met bezoekers te stimuleren.
- De stand biedt door zijn open indeling minder privacy.
Is een eilandstand de juiste keuze voor jouw beursdeelname?
Ben je op zoek naar maximale zichtbaarheid, een unieke uitstraling en de flexibiliteit om de stand op jouw gewenste manier in te delen? Dan is een eilandstand een uitstekende keuze. Bedenk echter wel dat eilandstands een aanzienlijke investering vereisen en complexer zijn in opbouw en beheer.
VRAAG VOORAF EEN BEURSPLATTEGROND
Bij de inschrijving krijg je doorgaans de beschikking over plattegronden van de beurs. Daarop staan alle deuren, gangpaden, obstakels en voorzieningen ingetekend. Toch is het lastig om vanaf tekening te kiezen. De looprichting enzovoorts is bijvoorbeeld niet goed te zien.
Als je de beurs(locatie) niet kent is het verstandig vooraf eens naar een andere beurs in deze locatie te gaan, of te overleggen met de adviseurs van Expo Beursstand.
Expo Beursstand: De perfecte oplossing voor jouw beursdeelname
Nu je de voordelen en nadelen van de verschillende beursstand types kent, is het tijd om de perfecte stand te kiezen voor jouw beursdeelname. Expo Beursstand helpt je graag en goed, ongeacht het type stand dat je kiest.
Daarom beursstand huren bij Expo Beursstand:
✔ Standbouwer met 40+ jaar internationale ervaring
✔ Maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij jouw wensen en budget.
✔ Hoogwaardige materialen en professionele afwerking.
✔ Unieke en opvallende beursstand waarmee jij je verwachtingen overtreft.
✔ Volledige ondersteuning, van ontwerp tot opbouw en afbraak van de stand.
Met Expo Beursstand ben je verzekerd van een professionele en succesvolle beursdeelname. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of laat je inspireren op onze website.
Updated Date: 17 April 2024