Het gaat er niet om om de beste te zijn. Het gaat er om een unieke positie in het concurrentieveld te creëren. Om dit vervolgens duidelijk en overal uit te dragen. Dus ook met je beursdeelname. De beurs is zelfs de unieke plaats om dat te doen. Maar ja hoe doe je dat dan? Hoe kom je daar als toeleverancier van een bedrijf achter? Nu ja, door te vragen wat hun positionering is misschien? Dat lijkt een nogal voor de hand liggend strategie.
Wat is een goede positionering?
Maar stel die vraag maar eens als trainer, standbouwer of reclamebureau! Dan heb je de poppen aan het dansen. Want impliciet vraag je aan de klant of hij ooit wel eens kritisch is geweest t.a.v. zijn eigen merkidentiteit. Heeft hij er wel eens wat mee gedaan? Ben je wel een merk en beken je kleur? Of ben je grijs? Niet zelden is het antwoord op deze vraag ronduit teleurstellend. Het blijft vaak bij een opsomming van Unique Selling Points i.p.v. Unique Buying Reasons. Bij een goede positionering gaat het juist om de combinatie van functie en emotie. Ja het gaat over vakantie of een auto, dat zien we wel. Maar het buikgevoel moet in de beursstand en in de mensen zitten en naar buiten komen.
Goede positionering voldoet aan 3 zaken:
1. ze is authentiek
2. onderscheidend
3. en relevant
En toch is creëren van een duidelijke positionering momenteel wel trend bij veel bedrijven. In het heftige concurrentieveld moet men zich duidelijk en helder positioneren. Ook als het gaat om beursdeelname. Ook de beurzenbranche zal hier dus in mee moeten.
Het fijne voor ons beurstrainers is dat het veel makkelijker word om een presentatie vorm te geven. Er is zelf een harde correlatie tussen de helderheid van de briefing (en dus de positionering van het bedrijf) en de standpresentatie.