Veiligheid en regelgeving bij standbouw: dit moet je weten

Veiligheid en regelgeving bij standbouw

De beursvloer bruist van energie en bedrijvigheid. 

Bezoekers struinen langs stands, netwerken met professionals en ontdekken de nieuwste producten en diensten. 

Welkom in een dynamische omgeving, waar deals worden gesloten en succesvolle samenwerkingen ontstaan. 

Achter de dynamische beursvloer schuilt een complex web van wet- en regelgeving rond standbouw. Veiligheid is immers een topprioriteit bij beursorganisatoren.

Ontdek in dit artikel de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van veiligheid en regelgeving voor standbouw

Van brandveiligheidseisen tot bouwvoorschriften: we bespreken het allemaal. Zo ben je optimaal voorbereid op een veilige en succesvolle beursdeelname.

Waarom is veiligheid op de beursvloer zo belangrijk?

De beursvloer kan een drukke en chaotische omgeving zijn. Ongelukken, brand of kortsluiting kun je helaas nooit helemaal uitsluiten. Door aandacht te besteden aan veiligheid, creëer je een veilige omgeving. Zowel voor bezoekers als exposanten.

Een ongeluk of incident in jouw stand kan negatief op je bedrijf afstralen. Dit is een extra reden om zorgvuldig om te gaan met veiligheid. 

Als derde reden noemen we de strikte regels rond veiligheid op een beurs. Organisatoren zien erop toe dat je de regels precies volgt en bij overtreding kunnen ze ingrijpen. Je wilt dus je zaken op orde hebben. 

NEEMT U DEEL AAN EEN BEURS?

JE KUNT ONS BEREIKEN OP 055-3238555 OF OP info@beursstand.nl

Wie is verantwoordelijk voor veiligheid in je beursstand?

De verantwoordelijkheid voor veiligheid in een beursstand ligt bij verschillende partijen:

Exposant. Als exposant ben jij primair verantwoordelijk voor de veiligheid op jouw stand. Dit betekent dat je moet voldoen aan alle wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid, bouwvoorschriften en materiaalgebruik.

Standbouwer. De standbouwer is verantwoordelijk voor de constructieve veiligheid van de stand. Dit houdt in dat de stand moet voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en stabiel moet zijn.

Beursorganisatie. De beursorganisatie is verantwoordelijk voor de algemene veiligheid op de beursvloer. Zij zorgen voor nooduitgangen, blusmiddelen en EHBO-posten. Daarnaast stellen zij regels op voor zaken zoals muziekvolume, brandblussers en brandgangen.

Aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen?

De wet- en regelgeving rond standbouw is complex. Ook kan dit per beurslocatie verschillen. Dit zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

De eisen rond brandveiligheid zijn streng. Zo zijn er regels voor het gebruik van brandwerende materialen en de aanwezigheid van vluchtwegen en nooduitgangen. Ook moet elektrische apparatuur veilig zijn en zijn er eisen voor blusmiddelen.

Voor standbouwers gelden bouwvoorschriften. Dit zijn regels voor onder andere de maximale standhoogte, de stabiliteit van de standconstructie en de breedte van gangpaden. Daarnaast is het gebruik van brandvertragende materialen verplicht. En zijn er regels voor tapijten, vloeren en andere materialen die in de stand worden gebruikt.

Hoe zorg je voor een veilige beursstand?

Om er zeker van te zijn dat jouw stand voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften, is het raadzaam om een checklist te gebruiken. Belangrijke punten op zo'n checklist zijn:

Controleer de brandveiligheid van de gebruikte materialen. Vraag je standbouwer bij twijfel om een certificaat van brandveiligheid voor de gebruikte materialen.

Zorg voor voldoende nooduitgangen en bewegwijzering. Zorg ervoor dat er vanuit je stand altijd een vrije route is naar een nooduitgang. 

Test de elektrische onderdelen van je stand regelmatig, of laat dit doen door een erkend installateur.

Veranker losse elementen zoals schermen en displays. Zorg ervoor dat alle losse elementen in jouw stand stevig vastzitten, om te voorkomen dat ze omvallen.

Zorg dat standmedewerkers op de hoogte zijn van veiligheidsprocedures, en wat ze moeten doen bij calamiteiten. Train dit - bij voorkeur - voor de beurs begint.

Wat moet je doen bij calamiteiten op de beursvloer?

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op calamiteiten zoals brand, stroomstoringen of medische noodgevallen. Let op deze punten als exposant:

- Ken de nooduitgangen van de beursvloer 
- Weet waar blusmiddelen zich bevinden.
- Maak afspraken met standmedewerkers over acties bij calamiteiten.
- Meldt incidenten onmiddellijk aan de beursorganisatie

Vergunningen en ontheffingen voor exposanten

Voor bepaalde activiteiten op jouw stand, zoals het schenken van alcohol of het organiseren van demonstraties, heb je mogelijk een vergunning of ontheffing nodig. Neem hiervoor contact op met de beursorganisatie. 

Organisatoren kunnen je informeren over de geldende regels en procedures voor het aanvragen van de benodigde vergunningen.

Samenwerking met de beursorganisatie

Een goede samenwerking met de beursorganisatie is essentieel voor een veilige en succesvolle beursdeelname. Doe dit voordat je aan de beurs begint. 

Lees de standbouwgids van de beursorganisatie goed door. In deze gids vind je alle belangrijke informatie over de veiligheidsvoorschriften en procedures op de beursvloer.

Neem contact op met de beursorganisatie bij onduidelijkheden. Heb je vragen over de veiligheidsvoorschriften of procedures? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de beursorganisatie. Zij verstrekken je graag alle benodigde informatie.

Volg de instructies van de beursorganisatie altijd op. De beursorganisatie is eindverantwoordelijk voor de algemene veiligheid op de beursvloer. Het is dan ook belangrijk dat je de instructies van de beursorganisatie altijd opvolgt.

Je kunt op ons vertrouwen!

Ik garandeer je een stress vrije
Beurs in Amsterdam

Rob-Dirkzwager.jpg

Werk samen met een betrouwbare standbouwer

De wet- en regelgeving rond standbouw wijzigt regelmatig. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je onder andere doen door lid te worden van een brancheorganisatie en de website van de beursorganisatie te raadplegen. 

Werk ook altijd samen met een betrouwbare en bewezen succesvolle standbouwer. Ervaren standbouwers zijn op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving rond standbouw. Ze adviseren over de brandveiligheid, constructieve stabiliteit en materiaalkeuze van jouw stand, zodat deze voldoet aan alle eisen.

Veiligheid bij standbouw is een investering in succes

Een veilige stand draagt bij aan een positief imago van jouw bedrijf. Het voorkomt imagoschade en financiële verliezen door ongevallen of boetes. Bovendien creëert een veilige omgeving een prettige werkomgeving voor je standpersoneel, wat ten goede komt aan de productiviteit en motivatie.

Door aandacht te besteden aan veiligheid, zorg je voor een succesvolle beursdeelname waar zowel jij als je bezoekers met een gerust hart van kunnen genieten.

Exposeer veilig en succesvol met Expo Beursstand

Bij Expo Beursstand staat veiligheid voorop. We onderstrepen dat een veilige beursvloer essentieel is voor een prettige ervaring voor alle bezoekers, exposanten en standpersoneel. Daarom werken we altijd volgens de laatste veiligheidsvoorschriften en procedures.

Onze ervaren standbouwers zijn getraind in brandveiligheid, constructieve stabiliteit en materiaalkeuze. We gebruiken uitsluitend hoogwaardige materialen en hanteren strikte veiligheidsprocedures tijdens het gehele bouwproces. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw stand voldoet aan alle eisen en dat je met een gerust hart kunt deelnemen aan de beurs.

Naast veiligheid hechten we bij Expo Beursstand ook veel waarde aan het overtreffen van jouw verwachtingen. Onze creatieve ontwerpers en vakkundige standbouwers zetten zich volledig in om een stand te creëren die opvalt, bezoekers trekt en leads genereert.

Daarom kiezen voor Expo Beursstand 

  • Snelle levering 
  • Slimme modulaire oplossingen 
  • Breed assortiment 
  • Full-service ondersteuning 
  • 40+ jaar internationale ervaring

Ben jij klaar voor een onweerstaanbare en veilige beursstand? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en een gratis 3D-ontwerp. 

Met Expo Beursstand als jouw standbouwer ben je zeker van een succesvolle beursdeelname, die je verwachtingen overtreft. 

1000+ standontwerpen

Gerelateerde berichten

Op zoek naar een huurstand in Europa?

Kies uit meer dan 1000 ontwerpen, gebaseerd op je standgrootte en beurslocatie

Op zoek naar innovatieve beursstands?

Meer dan 900 beursstand design ideeën, inclusief prijs voor aankoop of huur voor uw volgende beursuitstraling.

Uw nieuwe beursstand

Laat ons alle vragen weten en wij nemen contact met je op.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Modificaties nodig? Geef ons specifieke informatie en wij creëren een gepersonaliseerd ontwerp voor je.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Op zoek naar rebranding? Geef ons de details en ontvang gratis een ontwerp

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vraag je gratis 3d design aan

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mijn standideeën

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bel mij terug

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bezoek onze showroom

:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.